Piramide

Elke vorm van druggebruik kent een aantal fases. Dit leggen we uit aan de hand van de 'fases van gebruik', zoals weergegeven door de piramide hiernaast. 

Om het geheel te verduidelijken gebruiken we cannabis als voorbeeld. De piramide bevat iedereen die ooit al eens cannabis gebruikt heeft. Je kan de piramide en de fases van gebruik op andere producten toepassen. 

De piramide is opgedeeld in 5 fases en we gaan van onder naar boven. De eerste fase is de onderkant van de piramide, dit is het grootste deel van de piramide omdat dit ook het grootste aantal mensen bevat.

Piramide

1 Bekijk de 5 filmpjes en selecteer bij welke fase jouw situatie het best aansluit.

 

Experimenteren

Experimenteren

Je probeert een eerste keer en je bent misschien nieuwsgierig naar de effecten. Er zijn heel wat mensen die enkel experimenteren: zodra ze weten wat het doet, is er niet meer veel aan en zullen ze het niet meer opnieuw proberen.

Fase 1
 

Af en toe

Af en toe

Een iets kleinere groep gaat er wel mee door.

Op dit moment is het nieuwe ervan af, je weet wat de effecten zijn en je vindt deze leuk. Daarom doe je het nog af en toe: een keer op een fuif, een keer na school... Soms een paar weken niet, dan misschien twee keer op één week of op een festival.

Je gebruikt nog niet regelmatig. Als er niets voorhanden is, vind je dat ook niet erg. Vaak ervaren mensen hier enkel de voordelen, het plezier. Je voelt nog geen nadelen. Ook na deze fase is er een grote groep die het hierbij laat.

Fase 2
 

Uit gewoonte

Uit gewoonte

In deze fase zien we dat er meer regelmaat in het gebruik sluipt. Je doet het nu op vaste tijdstippen,  vb. elke woensdagmiddag na school een jointje gaan roken is een vaste gewoonte geworden.

Of misschien ken je ook wel rokers die na het eten altijd een sigaretje opsteken.

Fase 3
 

Ik heb het nodig om...

Ik heb het nodig om...

We gaan nu richting de top van de piramide. Het aantal mensen dat de vierde fase bereikt is nog minder groot.

Dit is de fase 'ik heb het nodig om...'. Dit kunnen verschillende dingen zijn: ik heb het nodig om te ontspannen, om me goed te voelen, om plezier te maken, om me niet te vervelen, om te slapen,...

In deze fase doe je het omwille van een duidelijke reden.

Fase 4
 

Ik kan niet meer zonder

Ik kan niet meer zonder

Wanneer je om bepaalde redenen het gevoel hebt drugs of alcohol nodig te hebben, ben je nog maar een klein stapje verwijderd van de laatste fase 'ik kan niet meer zonder'.

Fase 5

De eerste fase (experimenteren) en laatste fase (nodig hebben) lijken heel ver van mekaar af te liggen. Dit is ook zo, en zeker niet iedereen die experimenteert eindigt met een verslaving. Maar de verschillende tussenstapjes, van de ene fase naar de volgende, zijn wel heel snel gezet en dat maakt het net zo riskant.

Als je experimenteert en dit valt goed mee, is de kans groot dat je dit nog wel af en toe gaat doen. Als je iets af en toe doet, bestaat de kans dat hier een gewoonte in sluipt. Eens een gewoontje krijg je al snel het gevoel dat je het op die momenten ook nodig hebt. En dan is het nog maar een kleine stap om niet meer zonder te kunnen.

Het spreekt vanzelf dat hoe hoger je in de piramide zit, hoe risicovoller je gebruik is en hoe moeilijker het is om ermee te stoppen. Dat wil zeker niet zeggen dat het onmogelijk is om te stoppen. Als je af en toe een jointje rookt, zal je dit veel gemakkelijker kunnen laten dan wanneer je dit 'nodig' hebt.

2Wie of wat heeft je gebruik doen toenemen?

3Wie of wat zou ervoor kunnen zorgen dat je NIET verder zal stijgen in de piramide

4In welke fase van de piramide wil je over enkele jaren zitten?

5Wat kunnen redenen zijn om eventueel te minderen met gebruik en dus te zakken in de piramide?